Fotografiet flytter sig

Fotografiet flytter sig ….

Fotografering af bryllup er noget mange fotografer beskæftiger sig med og holder meget af. I disse år eksperimenteres, der meget med nye stilarter indenfor bryllupsfotografiet. Især “Vintage” stilen, med de lyse farver er kommet stærkt igen. Da det aldrig har været nemmere at kalde sig selv for fotograf, og masser af især unge piger er blevet bloggere på nettet, har de taget fotografiet til sig. Oftest med iphone eller lignende apparater.

Fotografiet flytter sig

“Worthship” by René Asmussen

Grænsen mellem amatører og professionelle

Grænsen mellem amatører og professionelle fotografer udviskes i disse år. Især fordi det er blevet forholdsvis let at skabet et fornuftigt fotografi i diverse billedbehandlingsprogrammer, som Adobe Photoshop og Lightroom, i Apples Apeture, og Phaseone og mange andre gratis programmer. Dertil kommer Apps som Instagram med indbyggede foto filtre, Pomelo, Afterlight, Snapseed, Hipstamatic osv. Det er bestemt blevet lettere at blive “fotograf”. Men hvor går så grænsen mellem amatører og professionelle fotografer? Efter min opfattelse er, der 3 kategorier her.

Læs mere om Asmussenfotografi her.

1.Amatøren

Der findes mange typer af amatør fotografer. Nogle af dem ender faktisk med at blive rigtig dygtige, efter mange års intens fototræning. Ifølge wiki står, der om amatøren : “En amatør (af lat. amare, elske) betegner et menneske med lidenskabelig eller kærlighedsfuld tilgang til et område i livet”. Derfor må man sige at det jo taler sit tydelige sprog, du behøver ikke være uddannet fotograf, for at blive dygtig. Masser af amatørfotografer gør sig rigtig godt.

2.Amatøren der vil mere

Der findes som sagt flere udgaver af amatøren. Forskellen på amatøren ovenover og denne type her, er oftest at personen ovenover laver billeder for sin egen skyld, og elsker at skabe flotte billeder for egen hygges skyld. Men der findes selvfølgelig også amatører, der efter noget tid får blod på tanden til at kaste sig over fotografiets mange forskellige genre. Mange af disse gør sig faktisk også godt. I Danmark er det faktisk sådan at 80% af alle fotografer er autodidakte. Amatøren, der vil mere bevæger sig indenfor disse genre :

3. Den professionelle

I Danmark har vi groft sagt 2 hovedområder man kan tage sin fotouddannelse indenfor. Det er reklamefotografiet og fotojournalismen. Begge uddannelser tager mere end 4 år. Med praktik hos uddannede fotografer eller på store aviser/dagblade. Uddannelserne, som fotograf er med til at sikre at fotografen får de nødvendige værktøjer og en masse viden, amatøren må lære sig selv. Disse værktøjer er uden tvivl uvurderlige og især brugen af manuel kameraindstilling og erfaring med at komponere billedet i optagelsen, må være de værktøjer fotografeleven uden tvivl vil få mest glæde af. Forskellen på amatøren og den professionelle ligger oftest i at den professionelle får lært det meste på de 4 år, hvorimod amatøren oftest vil bruge hele sit liv på at udvikle disse kompetencer. Om der er nogen synlig forskel efterhånden? Det er svært at sige, jeg har mødt mange amatører, der er mindst ligeså gode, som den uddannede fotograf, nogengange bedre.

rene asmussen