Har du en selvstændig fotograf i maven? Så bør du bestemt forfølge den drøm. Der er flere fordele og ulemper ved at være selvstændig. Dem vil vi kigge nærmere på her. Du får også gode råd og guiding til at komme bedst fra start med dit projekt.

At springe ud som selvstændig kræver en del af dig. Ikke mindst mod. Du skal turde at give slip på det, du har nu, og du skal have en vis portion is i maven i forhold til, om økonomien kommer til at hænge sammen. Desuden skal du være indstillet på, at det er hårdt arbejde, og at du har meget at lære – både før under og efter, du har fået dit CVR-nummer.

Nogle vælger at starte op i nogle etaper. De starter på hobbyplan og som et supplement til det nuværende lønarbejde. Dermed kommer du ikke til at stå helt ude på det dybe vand på én gang, men du kan langsomt dyppe tåen, soppe og gå stille og roligt længere ud.

Vælger du at slippe al anden indtægt og springe i fra 10-meter vippen med det samme, så kan du på den anden side gå all in og tage tingene, som de kommer uden mellemregninger.

Mød en dygtig selvstændig fotograf

Fotograf i Århus

Fotobranchen er hård

Uanset hvordan du vælger at gå i gang som selvstændig fotograf, så skal du være indstillet på, at det kommer til at kræve benhårdt arbejde hver eneste dag i rigtig rigtig lang tid. Der er mange om buddet, og du skal være om dig for at få en forretning til at køre rundt.

Kameraer er over tid blevet bedre og bedre, og de er også blevet billigere og billigere. Det betyder, at mange hobby-fotografer har råd til at købe den samme type kamera, som du påtænker at lave business på. der er derfor flere amatører og semi-professionelle fotografer derude, som du som ny fotograf skal konkurrere med.

Især inden du får den nødvendige erfaring til, at du kan skille dig ud kvalitetsmæssigt, kan det være svært at have en ordentlig økonomi. Det kan være svært at få en ordentlig timeløn hevet hjem, hvis flere hobby-fotografer kan lave de samme billeder til spotpris.

Fotobranchen er hård

Start op, mens du er på SU

Får du tanken om at blive selvstændig, mens du er studerende, så er det en fordel. Det er det, fordi du er vant til en lav indtægt, og fordi du trods alt får nogle penge i kasse hver måned. Det giver dig et spinkelt, men dog eksisterende økonomisk sikkerhedsnet.

Hvis du nu får nogle betalende kunder, som giver dig en højere indtægt, end SU tillader, så er det jo ikke noget at klage over. Glem dog ikke, at din uddannelse i den periode er vigtigere end din virksomhed. Der er stor fornuft i at regulere din virksomhedsopstart sådan, at du ikke kommer til at stå helt uden indtægt.

Det koste meget tid at være selvstændig fotograf

Du forestiller måske dig selv gå rundt i byen og tage billeder eller stå i dit eget studio og gøre det samme. Du er dog nødt til også at tænke på alt det arbejde, der ligger før og efter disse scenarier. Du skal arbejde stenhårdt for at få nogle kunder i butikken. Desuden skal de kunder, du får, serviceres, og endelig skal de billeder, du har taget, efterbehandles.

Hertil kommer alt det administrative, der er forbundet med at have en selvstændig virksomhed. Der skal føres regnskab, indberettes og indbetales moms, betales regninger og så videre. Du skal også gerne holde dig ajour i forhold til dit fotoudstyr. Der skal betales husleje på studiet, og alle de øvrige udgifter skal betales.

Der er i det hele taget et hav af andre opgaver forbundet med at være selvstændig fotograf end det med at skyde de fedeste billeder. Dem skal du huske at tælle med, når du skal regne ud, hvad du skal tage for de forskellige fotoopgaver.

Hav nogle fornuftige priser

Det kan være svært at prissætte dine ydelser. Selve fotograferingen tager typisk ikke så lang tid, men det gør alt det andet arbejde omkring den. Du skal hverken sælge dine ydelser for billigt eller for dyrt. Du bør aldrig have for lave priser. Dels fortjener du en ordentlig løn, og dels bør du ikke presse priserne i branchen ved at lægge dig lavere end dine konkurrenter.

I det hele taget er det en god idé at lægge dig op ad de priser, som de øvrige professionelle fotografer tager. Så rammer du det leje, som du skal. Selv om din kommende timepris umiddelbart kan se skyhøj ud, så gemmer den jo også på de timer, som du arbejder uden at få direkte løn for det. Og desuden har du mange udgifter forbundet med at drive din virksomhed.

Du har mange udgifter som selvstændig fotograf

Når du arbejder som selvstændig fotograf, så arbejder du konstant. Det er ikke altid, at de kan ses på bundlinjen. Det er jo sådan, at der er mange udgifter forbundet med dit arbejde. Der skal købes ordentligt udstyr, og der skal betales moms og skat. Desuden har du udgifter til husleje og øvrige udgifter til dine lokaler. Din hjemmeside, og din bogholder skal også betales. Det ene med det andet gør, at det er virkelig dyrt at holde sådan en business kørende.

Særligt som nystartet vil det være svært at få tjent så meget, at dine udgifter kan blive dækket ind. For slet ikke at tale om at hive noget løn ud til dig selv. 

Uddannet fotograf i Silkeborg

Du har mange udgifter som selvstændig fotograf

Du får intet forærende

Som selvstændig har du friheden til at gøre, hvad du vil, og er din egen herre. På bagsiden af den medalje er, at du ikke får noget forærende. Du får ikke automatisk ferie med løn, løn under sygdom, en vikar, barselspenge eller pension. Alt det skal du selv sørge for, hvis du skal gøre dig håb om at få det.

Læs mere om fotografering her

Alle disse mange udgifter og goder falder ikke ned fra himlen. Dem skal der være overskud nok til ud af den indtægt, du har. Husk på det, når du skal prissætte dit arbejde. Vis dine kunder, at du er pengene værd. Hold fast i, at du kan noget særligt, fordi du er professionel – og lad være med at trykke prisen.